PlayStation 3 vs Xbox 360

Står du i valet mellan en PlayStation 3 och en Xbox 360, de två mest likartade konsollerna just nu på marknaden, och känner dig osäker på vilken du skall köpa? Spakmeistern står i beredskap att berätta om sina åsikter om de båda.

Spelare har sedan urminnes tider tvingats välja konsol efter kvalitet och spelutbud, många blev under 80- och 90-talet antingen Mario-fans (Nintendo) eller Sonic-fans (Sega). Desto färre var de lyckligt lottade som lyckades tjata till sig både en SNES och en Mega Drive av sina föräldrar,  och som därigenom kunde njuta av båda karaktärernas spelserier.

Det blev heller inte helt mycket lättare när Sony och Microsoft äntrade marknaden med varsin konsoll och med exklusiva speltitlar (Halo, Xbox, Crash Bandicoot, PlayStation). Samtidigt hade de tidigare två största redan etablerade företagen Nintendo och Sega sina egna tidigare nämnda maskotar att skylta med, även om Sega tyvärr upphörde med hårdvarutillverkningen efter sin Dreamcast.

För att kunna spela samtliga stora formatexklusiva titlar värda att spelas i början på 2000-talet krävdes alltså fyra olika konsoller, fyra olika handkontroller, fyra olika datalagringstillbehör för att kunna spara i spelen.
Ingen billig historia, speciellt inte med tanke på att spelen då hade samma prislapp som nu, runt 500-600 kronor styck.

Många oinvigda i min närhet kliade sig i huvudet i förundran, eller skakade bara på huvudet. För dem räckte det ju faktiskt som alla vet, med en enda DVD-spelare för att kunna se både Dreamworks och Universals filmer. 

Situationen för konsumenterna idag är i princip densamma, alla aktörer vill sätta sin egen standard på konsolformaten och diktera prestandan för hårdvaran.

Nintendo gör med Wii något mer vågat och annorlunda, och har lockat till sig fler så kallade casualspelare än någonsin tidigare, men den är saknar samtidigt möjlighet att spela upp film, stöder inte HD-upplösning och rent grafiskt är den ungefär som förra generationens GameCube. Den är mindre intressant för någon som mig och därför lämnar jag den åt någon annan att blogga om.

Men mer lika är PS3 och Xbox360, med liknande prestanda och väldigt många multiformatsspel. I grund och botten är jag väldigt kinkig vad gäller det tekniska, är allergisk mot dålig skärmuppdatering och aliasing- och clipping-problem. Dessa problem är egentligen inte så vanliga numera, men PlayStation 3 är de facto den kraftfullare av de två.
 
Jag har alltid fått intrycket av att Sony gjort bra grejer, och jag har aldrig haft problem med deras tidigare konsoller. Så när min Xbox 360 gick sönder för andra gången, och budfirman UPS sjabblade runt med fraktsedlarna jag behövde ha för att skicka den på reparation, tvekade jag inte. 

Jag sålde den, och införskaffade en PlayStation 3 istället. Med Bluray-stöd och två generationers bakåtkompabilitet var det ett givet val för mig som tidigare spelat mycket PS1 och PS2 och nu slapp ha flera generationers konsoller framme för att spela äldre spel. 

Men sedan hände något. Eller rättare sagt, det hände inte något. Utbudet av formatexklusiva spel till PS3 är fortfarande ganska lätträknade, och alla är de inte särskilt bra heller. Jag gillar inte riktigt konceptet i PlayStation Network, utan känner mig mer hemma och orienterar mig bekvämare i Xbox Live. Jag saknade möjligheten att prata med varenda kotte jag möter i ett spel, och lägga upp taktik. Alla Xbox-spelare får ett headset i startpaketet, men inte PlayStation-spelare när jag köpte min i alla fall. De blir istället hänvisade att skaffa headset på annat håll, och under min tid online var de inte många som gjort det.

Upplevelsen i att spela Playstation 3 online kändes betydligt mindre personlig, i stora drag.  

Dessutom gjorde Microsoft ansträngningar för att komma till rätta med de frustrerande hårdvaruproblemen, den ökända Red Ring Of Death bland annat. Jag har pratat med Xbox-spelare som skickat sin konsoll på reparation flera gånger inom loppet av ett par år, innan de senare modellerna började tillverkas.

Man började sälja konsollpaket med HDMI-stöd och större hårddiskar för att matcha konkurrensen från PS3, och till min stora glädje finns nu möjligheten att installera spelen och köra dem från hårddisken istället för direkt från skivan. Man kan nu höra vad man tänker när man spelar Xbox 360, och det kunde man definitivt inte för två år sedan. 

Xbox 360's DVD-läsare förde ett herrans liv alltså, och PS3'an är tvärtom väldigt tystlåten. Men nu är de alltså jämnare under speltid. Ur min synvinkel är 360 den rätta för den som vill spela flest och bäst moderna spel. Microsoft hade trots allt ett försprång på ett par år, och vad spelutbudet beträffar, är förhållandet mellan Sony och Microsoft nästan det omvända mot förra generationen, där PS2 utklassade Xbox. Tack vare försprånget på marknaden.

Hårdvaruproblemen vet jag inte om det är ett bra argument att inte köpa en 360 längre, det får tiden utvisa. Men min nya är betydligt svalare under gång än min gamla var, och vad jag vet är det värmegenereringen i kombination med taskig kylning som orsakade de flesta problem på de äldre boxarna.  

Fördelarna jag ser hos PS3 har väldigt lite med moderna spel att göra. Den är väldigt komponentvänlig för den som vill sätta in en större hårddisk, använda mus och tangentbord, trådlöst headset eller spela upp musik och film, då den klarar dina flesta musikfiler, samt både DVD och Bluray. Men ett format som ännu inte är fullt utbrett på hyrfilmsmarknaden och där filmerna kostar uppemot 300 :- styck lockar inte mig i dagsläget. 

Med facit i hand hade jag köpt en 360 idag, och väntat med PS3. Det kommer en del spännande titlar såsom Final Fantasy, men jag är inget Metal Gear Solid-fan. Istället är det just nu mest PS1-klassiker och flickvännens Ipod som spelas i den, men den bakåtkompatibla versionen av konsollen är lite svårare att få tag på idag. 

Visst har PS3 blivit billigare än de hutlösa 6000 kronor jag betalade när det begav sig, men det har även 360'n blivit.

Sammanfattningsvis kan jag väl säga att den som vill spela och ha roligare online köper en 360. De som prioriterar högkvalitativ filmvisning och ser spelandet  som sekundärt bör kanske hellre investera i en PS3. 

För att sammanfatta sammanfattningen - Xbox 360 ftw! :)


   


Korrespondens kring Golden Compass

En sådan härlig korrespondens uppstod med en Traderare kring mitt tidigare blogginlägg tillika annons beträffande The Golden Compass till Xbox 360 på och kan inte låta bli att publicera den...

"Lovar du att man kommer känna sig suicidal, efter ca 3 timmars spelande !?
Tänkte ge detta spel till min rika svärmor i födelsedagspresent. Men vill ej satsa föööör mycket flis OM effekt uteblir. Kan DU GARANTERA att vansinne uppstår efter ca 3 tim spelande på detta värdelösa spel, så anser jag att detta är en mycket bra och inkomstbringande investering." 

Jag låter naturligtvis avsändaren vara anonym med detta av förståeliga skäl.
 
Mitt svar: Bästa Traderare!
 
Jag har underförstått tidigare utstått en hel del vidrigheter i spelväg, allt från Defender Of The Crown till NES (och det säger folk ska vara bra) till mer samtida klavertramp såsom Turning Point: Fall Of Liberty till XB360.

Anser mig vara rätt hårdhudad. Men det tog inte längre än så innan våldsamma kramper i magtrakten uppstod och fradga bildades och började sippra ut i mungiporna. Enligt ett skärrat vittne skall jag även stundvis ha mumlat sataniska besvärjelser på språk jag normalt inte behärskar, så....

Jag tror inte den värsta av svärmödrar vare sig överlever eller förtjänar förbannelse av den här kalibern. Själv sitter jag fortfarande med dropp i armen och en jourhavande psykiater en armslängd bort i skrivande stund. Med andra ord, gör det inte!

Jag har efter bästa förmåga försökt varna er, men ser nu att mina ansträngningar varit förgäves sedan jag fått bindande bud på spelet vars ask inhyser värre hemskheter än den där rubikskuben i filmen Hellraiser.


Har nu förstått att er svärmor är bortom all räddning. 
Men det är klart, är pengar inblandat  finns alltid utrymme för moraliska tveksamheter.... Hur lyder adressen?




Hej igen min bäste herre,
 
Jag kommer skyndsamt under dagen överföra den bestämda summan för den hemska varan, 
så att jag kan sätta mina onda planer i verket. Svärmors diaboliska öde vilar numera i mina händer, muuhahaha.....
Därefter följer bara glädje och ett ekonomiskt oberoende.
Adressen lyder följande:
 
*** (Publiceras ej) ***
 
Denna adress är dock enbart där min sk "målvakt" bor, som även han måste betalas för att
ej röja min hemska, men ack så genialiska plan, men vem vet kanske det lilla problemet löser 
sig av sig själv, då jag har hört att den gode Mr. Anderson även han innehar en spelkonsol
av märket Xbox 360. Man kan ju hoppas att han således prövar på denna hemskhet,
och därefter blir ett babblande,dreglande oförståligt miffo, liksom, vad jag har förstått,
även ni har blivit, bäste herre. Mina djupaste sympatier för erat mående, sänder jag med de 78
riksdaler som enligt vårat demoniska avtal blev bestämt.
Jag hoppas att erat välmående åter infinner sig hos Eder efter att jag har tagit denna styggelse ur eran ägo.
 
Må Gud gå med er och vaka er !! Pax Vobiscum !
 
Mvh
 
"Sven-Olle Bollträ "
 
Ps. Detta är naturligtvis ett alias...




Bäste herre,
 
Ville bara meddela att onskan har anlänt här hos Mig och min gemene hantlangare, Mr. Anderson*.
Min stora infernaliska plan kan sättas i verket...Muhaha....Dock ska Mr. Anderson få utprova eländet i minst
timmarna 3 för att säkerställa att rätt effekt infinner sig, innan det onda slås in i vackert presentpapper,
med parfymsmak (för att dölja den sataniska, vidriga stanken som kommer från hjärtat av onskan själv).
Jag tackar Eder, ädle herre för en mycket nöjdsam affärsuppgörelse.
 
Må min onda svärmor ej kunna stå emot, utan förvandlas till en omyndigförklarad nickedocka,
strax efter hon har överlåtit sin förmögenhet på min fru och mig...Muhaha !!
 
Mvh
 
S.B
 
   
Mitt svar: Kära Sven-Olle Bollträ,

Mitt i all misär är det ändå skönt att veta att vi kan åtnjuta en fungerande infrastruktur då vapnet

hunnit fram i tid. Test avråder jag dig från å det bestämdaste, men om du ändå känner dig tvungen och inte

vill lämna något åt slumpen rekommenderar jag starkt att du vidtager följande åtgärder före körning:


  1. Bruka saneringsdräkt med skyddsmask eller motsvarande utrustning som används av anställda på kärnkraftverk.
  2. Komplettera gärna med 3D-glasögon (gärna immiga) mot illamåendet som ändå kan uppstå.
  3. Kontrollera att samtliga gardiner och persienner är fördragna, samt barrikadera dörren, vi vill inte riskera att någon utomstående oskyldig i nejden kommer till skada i experimentet. Annars riskerar hela projektet gå i stöpet och FN:s säkerhetsråd kommer helt tappa fokus från Nordkoreas provsprängningar.  

Till sist, kontrollera att du har gällande tillverkargaranti på Xboxen eftersom den förmodligen får krupp av ett sånt skitspel

och goes RROD (Red Rings Of Death). RROD som orsakats av The Golden Compass täcks nämligen inte ens av

drulleförsäkring, det anses vara medvetet sabotage att spela Golden Compass fick jag veta när jag ringde och möttes av en skrattande handläggare.


Har du ingen garanti, beställ en ny Xbox 360 redan nu, just in case.


Hoppas säkerhetsinstruktionerna kommer till gagn. Det är i senaste laget, men pga ärendets allvarliga natur väljer även jag att gå under jorden. Detta mail är således inte skrivet av mig, utan av en betald rekryterad konsult från ett bemmaningsföretag som väljer att gå under pseudonymen "Biggus Dickus", av någon anledning. Oss två emellan kör vi strikt  "need-to-know-basis"  och jag ifrågasätter inte.


Men men, bra att veta att brevbäraren lyckades överleva uppdraget att överlämna ett så farligt föremål, han eller hon skall ha en eloge och gärna löneförhöjning. Övervägde länge att märka kuvertet som farligt gods, men det hade orsakat för mycket rabalder.


Mvh Biggus Dickus


* Mr Anderson är ett fingerat namn.



Saxat från en annan instämmande Traderare:

"bra beskrivning av spelet, jag jobbade som QA på det spelet i London och tro mig, ingen av oss ville gå till jobbet :D"

Jag förstår. Men skänk en tanke åt oss arma själar som dumdrisigt nog faktiskt arbetade för att få råd att betala för skräpet. Visserligen en marknadsmässig spottstyver, men ändå...

Castlevania: Dawn Of Sorrow (DS)

En frågeställning: Vad har Castlevana: Dawn of Sorrow gemensamt med sina tre närmaste föregångare? Svar: Det mesta.

Särskilt med Aria of Sorrow, där huvudpersonen är densamma. Soma Cruz, med det spansk-turkisk-klingande namnet är nämligen tillbaka bara ett år efter händelserna i Aria Of Sorrow. Året är 2036, och en kult har beslutat att återuppliva Dracula (när ska gubbjäkeln få en paus?).

Detta tolereras naturligtvis inte av unge studenten Cruz, som med ett hår nästan lika vitt som rocken sin beger sig iväg för att sätta käppar i hjulet för kultens medlemmar i Draculas slott.

Är man som jag ett fan av seriens senare delar tar det inte många sekunder att finna sig tillrätta i den snöbepudrade lilla byn som inhyser porten till det enorma slottet. Soma står innanför en vägspärr, och spelet tar sin början.

Handlingen kan egentligen sammanfattas i en enda mening och är bara en anledning till spelets existens, ingen anledning att spela det.

Den skallige Hammer återkommer han också, och startar gniden vapenhandel i byns utkant, dit man kan återvända för att uppgradera sin arsenal. På andra sidan gatan finns kvinnan Yoko, som kan hjälpa en att antingen befria själar, eller kombinera dem med olika vapen för att skapa nya och starkare.
Ju starkare vapen som skall smidas, desto ovanligare och mer svåråtkomlig är själen som ursprungsvapnet skall kombineras med.

Själsamlandet är alltså ett inslag som dyker upp även i den här delen. Alla fiender i spelet har en själ (ja, även tebord och skelett), och själarna är indelade i tre kategorier.
Dels är det vapen, som att kasta yxor och annat. Sedan finns de mer defensiva, som att bli osårbar för en stund, samt de som förändrar attribut; styrka, försvar, intelligens med mera.

Vissa själar kan dessutom levlas upp och bli starkare, helt enkelt genom att man samlar flera själar från samma typ av fiende.
Vilket alltså sker genom snabb likvidering medelst vasst svärd eller annat.

Och det finns yta att leta själar på, det är ett mastigt slott att ta sig igenom, med många varierande sektioner. Från grottor till det obligatoriska klocktornet (det drygaste stället i ALLA Castlevania om jag får säga min mening) till klassiska renässansbetonade salar där dansande par hemsöker.

Med tanke på det otroligt breda fiendeuppbådet finns det också otroligt många sätt att ha ihjäl dem på, så oerhört många olika vapen och rustningar att samla i de många rummen i slottet, långt fler än vad som är nödvändigt för att klara spelets huvudäventyr.

Det är också bland spelets många fiender humorn i serien framträder som mest. Hovmästarskeletten är tillbaka för att kasta livsfarliga maträtter på dig, och deras kokkonst är sämre än någonsin. En tallrik illa lagad curryrätt kan åsamka större skada än den skarpaste av svärdseggar. Men det är svårt att inte småflina när de dyker upp, hivar iväg tallriken med djävulsk fart, vänder på klacken och flyr.
Ännu roligare är det att lyckas extrahera själar från dessa hovmästarskelett, och själv erhålla förmågan att servera en dödsbringande tallrik curry. Vad som sedan händer om man levlar upp den förmågan... Det är ofta ett spel att le åt, helt enkelt.

Castlevania: Dawn Of Sorrow är i ännu större utsträckning än sin storebror en orgie i samlande och utforskande, en manisk procentjakt för att täcka varenda svart område på kartan och nå alla hemliga rum.
Rollspelselementen finns kvar, döda tillräckligt många fiender och samla erfarenhetspoäng så levlar man upp en nivå, tål lite mer stryk och utdelar lite mer klös i attackerna.

Somas vita labbrock fladdrade läckert i Aria Of Sorrow på min Game Boy Advance, men den fladdrar ännu läckrare i Dawn of sorrow på min Nintendo DS. Oavsett om jag hoppar på en av byns parkerade bilar så att snön trillar ner från taket, eller slåss mot en riddarrustning med ett svärd stort som halva skärmen, så är allt bara så vackert.

Det mesta annat är också snyggare och lite skarpare. Castlevania definerar 2D-perfektion varje gång en ny del lanseras, och det här är inget undantag. Speciellt inte som den första delen till DS.
Det finns dock något jag absolut inte gillar, och det är valet att ta bort de vrålsnygga, detaljerade, androgyna karaktärsporträtten som introducerades för mig i och med Symphony Of The Night.

Istället har karaktärerna förvandlats till löjliga animestereotyper som hämtade ur valfri manga. Castlevanias gotiska, feminina karaktärsporträtt var ganska unikt för serien, och så otroligt passande, och jag hoppas Konami tar sitt förnuft till fånga.

Som tur är slipper man se dem annat än i kortare dialoger och i menyer, men de borde inte se ut såhär... Det är inte Castlevania. Castlevania är allvar, blod och vampyrer (bortsett från inslag av typen kasta-dödliga-portioner-stark-mat-attacker jag tidigare nämnde) Castlevania är inte "My Neighbour Totoro". Detta är såklart en smaksak, och jag tycker att det är smaklöst.
I rest my case.

Liksom det ser bättre ut (på de flesta punkter alltså) låter det bättre också. De flesta kompositioner är av högsta klass och bidrar mycket till stämningen, vare sig de strömmar ur högtalarna eller pumpas in i öronen genom lurar. Det sistnämnda är såklart att föredra, speciellt när man når området i slottet som tonsätts med en reviderad version av klassiska "Vampire Killer". En trevlig gest av Konami, som visar att de inte glömt seriens rötter eller dess fans, trots att de gjort slarvsylta av karaktärernas ansikten.

Castlevania: Dawn of Sorrow är större, längre och vassare än föregångaren på de flesta plan, men de har en sak gemensamt, och det är utmaningen. Eller bristen på densamma.
Det går alldeles för lätt att plöja igenom huvudäventyret, och så småningom har man ihjäl det mesta med ett eller två välriktade slag, för att inte tala om alla specialattacker man har till sitt förfogande. Bossar är det gott om, stora och väldiga breder de gärna ofta ut sig och sina lemmar enligt klassiskt Castlevania-manér, men speciellt svåra är de inte.

Det som kan vara lite klurigt är symbolen som skall ritas med pekpennan i slutet av varje bosstrid. Så snart man piskat upp ondingarna i brygga, gäller det att plocka fram stylusen och rita en särskild symbol man tidigare fått lära sig, i en ram som påminner om ett pentagram. Ju längre in i spelet man kommer, ju mer avancerade blir symbolerna som skall ritas, men inte heller det blir särskilt svårt. Detta är i stort sett också allt pekpennan används till, förutom vissa hinder som enbart kan elimineras med hjälp av den, men dessa moment känns snart ganska onödiga. Som om de skapades bara som påminnelse om att det finns en touchscreen, att det är DS och inte GBA man spelar på.

Utmaningen i spelets huvudäventyr är istället att upptäcka alla hemligheter, hitta alla hemliga föremål, att gå upp en level till, trots att man nått så högt att inte ens självaste Dracula skulle ha en chans.

Jag måste dock tillägga att Konami hanterar RPG-inslagen på ett sätt som får en att känna sig fri, och just därför blir väl svårighetsgraden lidande. Det är inte scriptat och klart hur du ska levla, var du ska levla och när, eller vilket vapen du skall kunna utrusta dig med vid en viss bestämd nivå, som i så många andra spel. Allt beror på hur många och vilka fiender du väljer att dräpa, och det finns ett gäng att välja på, samtidigt som de aldrig försvinner för gott.

Möjligheten att bli precis hur stark man vill, när under spelets gång man vill, förtar såklart svårighetsgraden eftersom fienderna inte levlar, men det är också ett av inslagen som gör spelet så beroendeframkallande. Detta problemet finns ju även i Aria of Sorrow.

Det finns i och för sig andra spellägen att låsa upp, där man t ex i ett avskalat, nedbantat spelläge får använda andra karaktärer, men det känns mest stympat och naket jämfört med huvudäventyret där man har tillgång till allting.
Lite som att spela som Richter i Symphony of the night, ungefär.

På det hela taget är det en värdig uppföljare till Aria Of Sorrow, och en värdig del av serien i stort. Det är inte perfekt. Men det är ett Castlevania. Det är stort, det tar tid, och jag har roligt hela tiden, trots att det kunde varit aningen svårare, och trots alla manga-ansikten.

För fansen är det ju såklart ett måste, och för den nyinvigde är det också ett måste, därför att det här är så mycket spel för pengarna. Så mycket spelglädje och mervärde det finns att hämta i att levla, upptäcka, utrusta, skapa, samla och pröva nya vapen finns i få andra spel.

Vill man ha mycket handling, så köper man en bok eller ser en film, men för den sakens skull bör man inte missa detta.

Och while you're at it, skaffa föregångarna också. Just det, allihopa. I alla fall de tvådimensionella.


I rymden kan ingen höra dig skrika.... (Dead Space)

Ett av förra årets bästa spel du bör ha spelat igenom är Dead Space. Konceptet är ett på många sätt förfinat Resident Evil 4, ett ganska starkt regisserat rymdskräck-action med högt omspelningsvärde.

I det här spelet ikläder du dig rollen som reparatören Isaac Clarke, sin avancerade dräkt till trots en vanlig man med begynnande flint. Som en nyckelperson i besättningen på ett mindre underhållsskepp anländer han tillsammans med besättningen på en reparationsfarkost till Ishimura, ett enormt rymdskepp med vilket man förlorat kontakten och nu ska undersöka. 

Med ens anas det ugglor i mossen då ingen av Ishimuras besättning syns till i livet och ingenting tycks fungera som det borde. Det dröjer inte många minuter in i spelet innan Isaacs bordande styrka nästan helt förintas av muterade styggelser som tycks hämtade ur valfritt Silent Hill, och kampen om överlevnad tar sin början. 

Clarke kontrolleras smidigt med 3rd-person shoulderview-kontroll (som jag väljer att kalla den), som är en välslipad variant av den i Resident Evil 4, och siktet fungerar på ungefär samma sätt. Spelet uppmanar dig flera gånger i tidigt skede att alltid placera dina skott mot fiendens lemmar eftersom detta gör mer skada än skott mot bålen, och spar ammunition.  Kul, men idén om att pynta miljöerna med armar och ben känns mest som en demonstration av fysikmotorn (havoc), än som ett direkt relevant inslag.

Illusionen spricker även lite grann eftersom döda kroppar och bortskjutna kroppsdelar saknar trovärdig tyngd då de flaxar omkring som papper i vinden så fort man promenerar genom dem. Och det gör man ofta. I sällsynta fall kan hela lik fastna som nyspottat tuggummi under skosulan, och det blir lätt lite löjligt. Men det är inget stort irritationsmoment och kompenseras upp av mycket annat.  

Som till exempel grafiken. Förutom att vara väldigt snygg och detaljerad  inbegriper den ingen konventionell Heads-Up Display (HUD). Isaacs hälsa är alltså inte ett procenttal nere i hörnet som vi är så välbekanta med, den avläses istället direkt på en avlång indikator som sitter snyggt integrerad på ryggen av hans dräkt. Ammunitionstalen syns på respektive vapen, och allt det här ger en större närvarokänsla. Att spelaren inte vet mer än Isaac, liksom.

Ljudbilden är miljöbaserad och består mest i ljud från maskiner och utrustning beroende på var man befinner sig, men när man blir överfallen späder klassiska stråkar på stämningen ganska väl. Dialogerna är överlag godkända, men har vi inte växt ifrån det här med stumma huvudpersoner ännu? Ett aldrig så litet dialogsystem med valbara fraser hade gjort susen, vad som helst...

Eftersom Isaac Clarke (bortsett från omständigheterna) förmodligen är tänkt att vara en vanlig man under visiret så är han heller ingen utmejslad slagskämpe. Han vet hur han skall hantera sina verktyg plasmaskäraren och fjärrsågen för att de skall bli så effektiva mordvapen som möjligt, men det är när ammunitionen tryter och monstren hopas han är som mest mänsklig, frenetiskt stampande, sparkande och rallarsvingande utan den minsta gnutta kampsportskoreografi. Just de situationerna uttrycker han som mest desperation och förtvivlan, och empatiavdelningen i hjärnkontoret går på högvarv. 

Samtidigt är det också i de situationerna man saknar en 180-gradersvändning, att kunna springa iväg och skapa lite svängrum. Även om det finns vapen som delvis kan rädda trängda situationer känns det verkligen som en miss i checklistan. Till och med i ett så tidigt survival-horror som Silent Hill från 3D-grafikens ungdom kunde man göra snabba helomvändningar. 

Det behöver kanske som tur är sällan gå till handgemäng, arsenalen är bred och det gödslas ganska friskt med första-hjälpenkit och ammunition. Förutom plasmaskäraren finns tillgång till ett gäng varierade vapen med olika egenskaper, från automatkarbin till eldkastare och mer sci-fi-betonade laserhistorier. Som om inte det är nog finns även möjligheten att använda telekinesi, och till exempel hånfullt fyra iväg en arm i ansiktet på den fiende som just fått den bortskjuten.

 Pengar finns det också gott om, som sedan kan spenderas i varuautomater. Ju längre man kommer, desto viktigare blir det att hålla sin utrustning up-to-date med uppgraderingar. Dessa görs vid arbetsbänkar och kräver dyrare och mer sällsynta föremål, så kallade "power nodes", som förbrukas i ett RPG-betonat nodesystem där man kan välja i detalj vilka uppgraderingar av vilka vapen man vill göra och i vilken ordning. Helt beroende på hur man vill spela, helt enkelt.

Dead Space är ett spel som stoltserar med 10-15 timmar överlevnadsskräck, vilket är långt med tanke på att man aldrig behöver köra fast, gå vilse och söka genom samma rum femton gånger i jakten på något man eventuellt missat, som i många andra spel i genren.

Istället ledsagas man av en slags kompass som med en rak linje pekar precis vart man skall bege sig för att komma vidare. Fastkörningar i spel är den vanligaste anledningen till att jag ger upp och slutar spela (eftersom jag är för stolt för att titta på en FAQ), och det är  delvis bristen på desamma som håller mig fast i ett järngrepp till slutet. 

Det skall sägas att det är actionmomenten och uppgraderingsfetishismen som är drivande för mig, strävan efter starkare och snyggare dräkter och vapen, handlingen är egentligen rätt B-film. Mycket lånat från Event Horizon med flera, som sagt, men ingenting som får mig att höja på ögonbrynen. När det stora hoppet om räddning går åt helvete blir man inte direkt förvånad, liksom.  Inte för att förstöra för mycket men slutsekunden av spelets sista cutscene var berättarmässigt för mig bara en enda stor suck.

Många fiendeöverfall känns också som scriptade trigger-events. De gånger jag väljer att gå någonstans jag redan varit, dit inte handlingen leder mig, blir jag nästan aldrig överfallen. Men man kan alltid räkna med trubbel på tillbakavägen om man hämtat ett föremål man måste ha för att komma vidare. Som vanligt, med andra ord. Men nu gnäller jag mest för gnällandets skull, allt kan inte vara perfekt. 

Jag har redan förkunnat att jag älskar Dead Space, och jag påbörjade såklart en rond 2 så fort eftertexterna rullat förbi, eftersom man kan göra så utan att förlora någon utrustning eller någon uppgradering man gjorde under första genomspelningen. Extra intressant eftersom man inte kan maxa och uppgradera allt som går på en genomspelning. Plus att man får lite annat godis som belöning för att ha klarat det spelet.

Mitt råd är, skaffa Dead Space nu! Det drunknade i mediebruset och hamnade i skymundan förra året men förtjänar absolut sin speltid i egenskap av en sällsynt välgjord actionrysare! Eller, om du inte orkar spela kan du alltid se Event Horizon och Alien-filmerna. :)


 


The Golden Compass

Känner du dig lite oförtjänt munter och positiv? Känner du kanske att du behöver tas ned på jorden och få ett brutalt uppvaknande som slår alla mardrömmar du någonsin genomlidit? Då är The Golden Compass till Xbox 360 något för dig!


Med sin idiotiskt oförlåtande spelkontroll trillar du nedför första bästa klippa så fort du får chansen, glöm kamerarotation och någon som helst överblick. Kontrollen och speldesignen kommer få dig att slita ditt hår i vredgat ursinnne, så var noga med att raka huvudet innan.


Grafiken här är i världsklass, så länge du jämför med tidiga 3D-floppar till Sega Saturn. De horribla inspelade rösterna kommer hemsöka dina öron och orsaka många sömnlösa nätter. Du önskar du vore döv.  


Golden Compass är något du utsätter dig själv för och bör markeras med varningstext från Socialstyrelsen. Du kommer antingen tycka synd om dig själv, eller älska förnedringen det innebär att försöka uppbåda tålamod att ta sig igenom det här. Se det som en utmaning i klass med baskerprovet.


Det är spelet du absolut inte bör utsätta dina barn för, eller ens ge till din värsta fiende.


Själv pallade jag ungefär 3 timmar total speltid innan jag började känna yrsel, illamående och kallsvettningar längs ryggen. Och då är jag härdad gamer sedan 1989 som prövat det mesta. Det här är ingenting för rookien som bara spelat plastgitarr och stått på Wii-fit-brädor. Här krävs än mer ärrade veteraner.


Rekommendation, Fable 2

Just nu spelas mest moderna spel, Fable 2 till 360'n tar mycket tid och uppmärksamhet med sin förtrollande miljödesign och sina många sidosysslor och uppdrag. Spelet är inte purfärskt, men det här är ingen nyhetsblogg :). Kortfattat skulle jag beskriva Fable 2 som ett Oblivion i lightversion - miljöerna, magin och mängder av sidouppdrag finns där, men det är samtidigt befriat från krångliga färdighetsssystem som kan avskräcka många.

Spelet stoltserar med vacker grafik, mervärde i form av att kunna påverka färg, form och klädsel på sin karaktär samt mycket att ägna sig åt vid sidan av huvudstoryn. Eller vad sägs om att arbeta ihop ett kapital genom att servera öl, för att därefter köpa upp krogen man jobbat i och sen bara se vinstpengarna trilla in med jämna intervaller? Eller att köpa sig en mysig liten bondgård, gå på date, gifta sig och skaffa barn?

Spelets svaghet är att striderna är på tok för lätta. Trots att det finns en handfull olika magier att använda och uppgradera, räcker det i nio fall av tio med ett bastant svärd att flaxa med. Utmaningen finns inte här, utan i samlandet av alla uttryck man kan använda i konversationer, upplåsning av alla hemliga dörrar och jagandet efter små statyetter som skall förstöras.

Hur som helst är känslan stark att livet i Fable fortgår även efter du stängt av. Lite som att det inte bara är ett spel, det är en annan värld, och den rullar på även utan dig, trots att du är spelets huvudperson. Jag älskar det, och om de få brister som finns åtgärdas till en eventuell del 3, vågar jag knappt tänka på hur fantastiskt det kan bli. För de med Xbox 360 som inte hört talas om Fable innan kan jag även rekommendera del ett som finns att ladda ner på Marketplace för en billig peng.

*** SPOILER ! ***

Som Fable 2-spelare har du en lojal hund till följeslagare, som kan sniffa upp nergrävda skatter och kistor åt dig under tiden du utforskar världen.
Mot slutet av spelet ställs du inför ett moraliskt dilemma, och måste göra ett val mellan tre alternativ. Antingen att ge livet åter till alla människor som dött under konstruktionen av Luciens högborg The Spire, eller att återuppliva dina nära och kära, fru och barn (om du skaffat det tidigare i spelet) samt hunden som Lucien tidigare sköt. Eller också faller du offer för din egen girighet och inkasserar en stor mängd guld.

Väljer du det först- eller sistnämnda står du utan hund, det blir då omöjligt att hitta nedgrävda skatter såvitt jag förstått.
Jag hann själv påbörja en ny karaktär i ren frustration (valde det förstnämnda alternativet) innan jag tipsades om att hunden kan återupplivas trots allt, under förutsättningen att du innehar expansionen Knothole Island som finns att ladda ner från Live.



Magsjuka...?

Min flickvän Alexandra verkar ha ådragit sig magsjuka... Stackaren har legat pall på soffan ända sedan vi skulle äta sen middag runt åttatiden ikväll. Precis när maten var klar började hon få kramper i magtrakten, och senare på kvällen fick jag bli spyhinksassistent. Får hoppas att hon bara ätit något olämpligt tidigare, då brukar det gå över snabbt...
Men det var tråkigt att hon knappt fick ner en bit av den honungsglaserade karrén med färskpotatis och bearnaise, för det var riktigt gott... :) Hoppas verkligen hon mår bättre imorgon.

Bra pris på Dreamfall: The Longest Journey (XBOX)?

Ett förbisett spel från förra konsolgenerationen, det norskutvecklade Dreamfall: The Longest Journey till Xbox var åtminstone under förra året ansett lite grann som en raritet. Köpte det själv under 2008 för en femhundring ungefär, helt nytt. Tipsar nu om att TV-Spelsbörsen tillhandahar det för under 200 :- just nu, också helt nytt. Bra pris för en riktig pärla som fått oförtjänt lite uppmärksamhet!

Second Sight: Ett missat spel


 
Ovan syns trailern från ett av mina absoluta favoritspel från förra generationen, ett multiformatsspel som fanns till både Xbox, PS2 och till GameCube. Spelet heter Second Sight och är utvecklat av Free Radical Design som även står bakom det mer framgångsrika Timesplitters 2 (och det senare, långt mindre framgångsrika Haze till PS3) om jag inte minns fel. Karaktärsdesignen är nära besläktad i alla fall, till och med en del av soundtracket från Timesplitters 2 återfinns i Second  Sight, trots att spelen tillhör olika genrer.

Den här gången handlar det om ett 3rd person-action som lånar inslag från bland annat Metal Gear Solid, och gör det snyggt. Sjysst historia och många tillvägagångssätt vid sidan av rent skjutande samt bra kontroll. Trots goda betyg i spelpressen rönte det inga större framgångar men det bör inte hindra dig att idag införskaffa spelet som är ganska lättåtkomligt på Tradera.com. Kan kanske bli en dyr pärla i framtiden, åtminstone GameCube-versionen. Synd och skam att aldrig ha testat detta! Skaffa bums :)

Introduktion

God kväll, säger jag efter att precis ha trillat innanför dörren, hemma från jobbet. Det är en varm vindstilla afton utanför, och fjärran ljud som sällan hörs har fri lejd ända till mitt bostadsområde. Jag presenterar mig som Linus, eftersom jag heter så. Jag är för närvarande 25 år gammal och arbetar i containerterminalen (Skandiahamnen) i Göteborgs Hamn AB. Är en kille med förkärlek för rökig whiskey, mörka ölsorter, TV-spel samt sång och gitarr. Inga märkvärdigheter.

Spelen är mitt huvudsakliga intresse och den här bloggen, om det nu blir så att jag inte tröttnar efter någon vecka, kommer mestadels att handla om just det. Spelbranschen har så länge jag kan minnas växt så det knakat, målgrupperna har breddats. Jag menar, i mina barndoms dagar var det Super Mario Bros så tummen blödde (och det säger jag inte bara för uttryckets skull, den blödde verkligen vid ett tillfälle), det var något de små kunde uppehållas med medan föräldrarna kunde ta det lugnt. Nästan alla av mina barndomsvänner växte ifrån intresset, men inte jag. Snarare tvärtom.

Nintendo NES blev inkörsporten till ett liv präglat av polygoner och pixlar, och idag har jag inte en oerhörd, men åtminstone nämnvärd samling spel och konsoller som kommit och gått under uppväxten. Men idag spelar inte bara du som är nostalgiker eller dina barn i femårsåldern. Idag har nästan alla drabbats av fenomenet Nintendo WII.

Mot bakgrund av detta känns det faktiskt högaktuellt att dela med mig av tankar, erfarenheter, idéer, tips och rekommendationer, eftersom jag ofta spelar och ständigt utökar min samling. Samlingen i sig är en ofokuserad historia. Jag gillar inte riktigt tanken på att samla alla delar i olika serier, eftersom alla delar i en serie inte nödvändigtvis är bra, såsom Resident Evil som ett snabbt exempel. Ettan revolutionerade, tvåan och trean förfinade och upprepade, fyran revolutionerade serien på nytt. Men det finns en drös spin offs och annat bröte som kanske kommer kosta bara för att det floppat och inte sålt nåt. Men inte för att de är bra, förbisedda titlar, nej. Inte som Castlevania: Symphony of the night.

Mina konsoller för närvarande SNES (en amerikansk, en svensk), Mega Drive, PlayStation (en original, en PS One), Saturn, Xbox, PS2, GameCube, Dreamcast, PC Engine, PS3, Nintendo 64, Nintendo Wii och Xbox 360.  Flest titlar har jag till PlayStation och GameCube. PlayStation av nostalgiska skäl, eftersom det var den konsollen jag först köpte för mina egna pengar. GameCube anser jag var den mest kvalitativa konsollen under sin generation, därför skaffar jag åt mig så många kvalitetstitlar till den som möjligt.

Minst antal titlar har jag till PC Engine, endast Akumajo Dracula X: Chi No Rondo, eller mer känt som Castlevania: Rondo Of Blood.

På den bärbara fronten finns Game Boy Advance och Nintendo DS.

Efterlysningar

Söker som sagt expandera samlingen av kvalitetstitlar till alla möjliga format, just nu är det Secret Of Mana komplett SCN eller UKV-utgåva som hägrar mest, men även en så märklig titel som Stubbs the zombie in rebel without a pulse till Xbox.

RSS 2.0