Rekommendation, Fable 2

Just nu spelas mest moderna spel, Fable 2 till 360'n tar mycket tid och uppmärksamhet med sin förtrollande miljödesign och sina många sidosysslor och uppdrag. Spelet är inte purfärskt, men det här är ingen nyhetsblogg :). Kortfattat skulle jag beskriva Fable 2 som ett Oblivion i lightversion - miljöerna, magin och mängder av sidouppdrag finns där, men det är samtidigt befriat från krångliga färdighetsssystem som kan avskräcka många.

Spelet stoltserar med vacker grafik, mervärde i form av att kunna påverka färg, form och klädsel på sin karaktär samt mycket att ägna sig åt vid sidan av huvudstoryn. Eller vad sägs om att arbeta ihop ett kapital genom att servera öl, för att därefter köpa upp krogen man jobbat i och sen bara se vinstpengarna trilla in med jämna intervaller? Eller att köpa sig en mysig liten bondgård, gå på date, gifta sig och skaffa barn?

Spelets svaghet är att striderna är på tok för lätta. Trots att det finns en handfull olika magier att använda och uppgradera, räcker det i nio fall av tio med ett bastant svärd att flaxa med. Utmaningen finns inte här, utan i samlandet av alla uttryck man kan använda i konversationer, upplåsning av alla hemliga dörrar och jagandet efter små statyetter som skall förstöras.

Hur som helst är känslan stark att livet i Fable fortgår även efter du stängt av. Lite som att det inte bara är ett spel, det är en annan värld, och den rullar på även utan dig, trots att du är spelets huvudperson. Jag älskar det, och om de få brister som finns åtgärdas till en eventuell del 3, vågar jag knappt tänka på hur fantastiskt det kan bli. För de med Xbox 360 som inte hört talas om Fable innan kan jag även rekommendera del ett som finns att ladda ner på Marketplace för en billig peng.

*** SPOILER ! ***

Som Fable 2-spelare har du en lojal hund till följeslagare, som kan sniffa upp nergrävda skatter och kistor åt dig under tiden du utforskar världen.
Mot slutet av spelet ställs du inför ett moraliskt dilemma, och måste göra ett val mellan tre alternativ. Antingen att ge livet åter till alla människor som dött under konstruktionen av Luciens högborg The Spire, eller att återuppliva dina nära och kära, fru och barn (om du skaffat det tidigare i spelet) samt hunden som Lucien tidigare sköt. Eller också faller du offer för din egen girighet och inkasserar en stor mängd guld.

Väljer du det först- eller sistnämnda står du utan hund, det blir då omöjligt att hitta nedgrävda skatter såvitt jag förstått.
Jag hann själv påbörja en ny karaktär i ren frustration (valde det förstnämnda alternativet) innan jag tipsades om att hunden kan återupplivas trots allt, under förutsättningen att du innehar expansionen Knothole Island som finns att ladda ner från Live.



Kommentarer
Postat av: Fattybom

Du är länkad! :]

2009-05-03 @ 00:56:21
URL: http://fattybom.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0